• Vanaf €60 per dag
  • Lage prijzen
  • Flexibel en snel
  • Voor rijschoolhouders, door rijschoolhouders

Vanaf €60 per dag

Rijden op ijzige wegen kan verraderlijk zijn, want de geringste temperatuurdaling maakt ze ongelooflijk glad. Om veilig te rijden bij winters weer is het niet voldoende om alleen een set winterbanden te hebben; u moet ook uw gedrag hierop aanpassen.

Op de weg met gladheid

In plaats van nog een sombere, natte winter met gevaarlijke wegomstandigheden te doorstaan, is het tijd om uzelf uit te rusten met de hulpmiddelen en kennis die nodig zijn om veilig te blijven. Met temperaturen die vaak onder de 7 graden Celsius zakken en wegen die steeds gladder worden tijdens deze koudere maanden, zijn winterbanden alleen misschien niet genoeg – daarom is aanpassing van uw rijgedrag essentieel. Hier zijn 5 tips die dit seizoen veel aangenamer maken op de weg:

Ver vooruit kijken

Kijk altijd ver voor u uit en u bent vanzelf op de goede weg. Ga niet te dicht op elkaar rijden, want als u uzelf ruimte gunt, kunt u op den duur tijd winnen – vooral bij een onverwachte slippartij. Elke seconde en meter is dan kostbaar; beter veilig dan spijt!

Volgafstand vergroten

Zorg voor voldoende ruimte tussen u en uw voorligger. Dit extra afstand biedt extra tijd om te reageren bij een onverwachte gebeurtenis, zoals plotseling remmen door de voorligger of bij het invoegen in het verkeer. Laat u niet verleiden tot bumperkleven alleen omdat u te laat bent – dit kan leiden tot onaangename situaties en de veiligheid op de weg in gevaar brengen. Wees voorzichtig en neem uw tijd bij het samenvoegen met andere voertuigen; pas uw snelheid dienovereenkomstig aan voor een vlottere overgang naar de snelweg.

Rustig optrekken

Wanneer u probeert weg te rijden vanuit stilstand bij sneeuw of ijs, kan een onmiddellijke slip optreden als u te snel gas geeft. Om dit te voorkomen, raden we aan in de tweede versnelling te beginnen en het gaspedaal geleidelijk in te trappen, terwijl u de koppeling langzaam op laat komen. Het is ook mogelijk om dit met de eerste versnelling te doen, maar zorg ervoor dat alle handelingen voorzichtig en beheerst worden uitgevoerd voor het beste resultaat!

Remmen

In geval van een plotselinge noodsituatie wilt u dat uw antiblokkeerremsysteem (ABS) optimaal functioneert. Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, moet u de remmen niet pompen – houd in plaats daarvan de remdruk hoog en druk tegelijkertijd de koppeling en de rem stevig in. Wees niet bezorgd als het pedaal trilt of geluiden maakt; ABS houdt uw wielen draaiende zodat u kunt blijven sturen wanneer dat nodig is. Als u uitglijdt, kijk dan in de richting van waar u heen wilt, zodat u nauwkeuriger kunt sturen.

In sommige ijzige of natte omstandigheden kunt u beter helemaal niet remmen wanneer u een bocht neemt. Verminder in plaats daarvan uw snelheid door de druk op het gaspedaal een flink eind voor de bocht weg te nemen. Geef bovendien pas gas als u volledig uit de bocht bent. Als u het per ongeluk verkeerd inschat en u komt in een onverwachte richting terecht? Blijf kalm! Raak niet in paniek en draai niet te scherp want dat kan leiden tot het overschrijden van verkeerslijnen of het raken van iets anders in de buurt zoals bomen of tegenliggers. Wanneer u weer tractie krijgt, gaat u natuurlijk terug op koers zonder meer te sturen dan nodig is voor de correctie.

Winterbanden zijn niet alles

Winterbanden zijn niet het enige antwoord op rijden in de winter. Als u uw snelheid verdubbelt, duurt het doorgaans vier keer zo lang voordat uw auto volledig tot stilstand is gekomen – en dat wordt nog verhoogd in gevaarlijke weersomstandigheden. Hoewel winterbanden voor een kortere remweg kunnen zorgen dan zomerbanden, maakt dit voordeel geen enkel verschil als u te snel rijdt!

Voorzorgsmaatregelen

  • Gelijkmatig sturen
  • Niet te hard remmen
  • Bochten niet te scherp insturen

Voor een vlottere start bij ijzel kan het nuttig zijn het ESC-systeem (ESP) van uw auto uit te schakelen. Hoewel deze systemen op droog wegdek voor extra stabiliteit en veiligheid kunnen zorgen, kunnen ze bij het rijden door sneeuw of ijzel het wegrijden vanuit stilstand juist bemoeilijken. Vergeet niet het ESC weer in te schakelen zodra u weer gaat rijden voor maximale veiligheid en controle over uw voertuig!

Voor optimale prestaties van winterbanden is de juiste bandenspanning essentieel. Hoewel sommigen suggereren de spanning te verlagen in ijzige omstandigheden voor betere tractie en grip op de weg, kan dit juist schadelijk zijn vanwege de verminderde stabiliteit door een zachtere bandenstructuur. Door uw banden op de aanbevolen spanning te houden, hebt u meer controle bij het rijden over gladde oppervlakken tijdens de wintermaanden.

24/7 beschikbaar