• Vanaf €60 per dag
  • Lage prijzen
  • Flexibel en snel
  • Voor rijschoolhouders, door rijschoolhouders

Vanaf €60 per dag

Gefeliciteerd met het begin van je rijlessen en het betreden van de open wegen! Het is zeker een spannende tijd. Maar wie is er verantwoordelijk voor eventuele ongelukken?

Ongeluk

Je bent net begonnen met je rijlessen en je mag eindelijk de weg op. Het is een spannend moment, waarbij alles goed gaat – tot er plotseling uit het niets een bal spelende kinderen opduikt. In shock druk je op het gas in plaats van te remmen, hoewel je instructeur verwoed probeert in te grijpen. Helaas, het is te laat: Je bent tegen een lantaarnpaal gebotst! Wie is verantwoordelijk voor dit ongeval? Is het de schuld van de leerling of die van de rijinstructeur?

Juridische bestuurder

Volgens artikel 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 moet, wanneer een leerling rijlessen neemt in de auto van een instructeur, de rijinstructeur worden beschouwd als de wettelijke bestuurder. Dit betekent dat ook al wordt de auto door een leerling bestuurd, deze voor verzekeringsdoeleinden toch als inzittende wordt beschouwd. De uiteindelijke verantwoordelijkheid als het gaat om eventuele ongevallen of schade tijdens dergelijke lessen zou vallen op deze aangewezen bestuurder; de rijschool kan zich echter gewoon verzekeren tegen deze risico’s.

Uitzonderingen

Dat gezegd zijnde, zijn er uitzonderingen.

rijden onder invloed

Rijden onder invloed

Als je bijvoorbeeld alcohol of drugs had gebruikt voordat je met jouw instructeur in de auto stapte, kan alle schade op jou worden verhaald, mits het aannemelijk is dat jouw instructeur niet op de hoogte was van dat drank- of drugsgebruik. Als het aannemelijk is dat je een van beide middelen hebt gebruikt voordat de les begon, dan zou het in het belang van beide partijen zijn dat jouw instructeur je meedeelt niet achter het stuur te stappen en zijn de rijles op dit punt te beëindigen.

In het bezit van een rijbewijs

Toch is er hier nog een belangrijk contrast. Dit geldt alleen als je nog geen rijbewijs hebt en nog aan het leren bent om te rijden. Maar het is denkbaar dat ook personen met een rijbewijs gebruik kunnen maken van lesauto’s; bijvoorbeeld degenen die hun angst willen overwinnen na een ongeval of tijdens rijtest. In dit geval is de “leerling” zowel juridisch als fysiek degene die de controle over de auto heeft, wat betekent dat hij/zij verantwoordelijk is voor eventuele schade die door zijn/haar handelingen wordt veroorzaakt.

24/7 beschikbaar